Het sprookje van Donny de Groot

Amper drie kwartier heeft Donny de Groot nodig gehad om zich onsterfelijk te maken bij Go Ahead Eagles. De spits beleefde een droomdebuut door als invaller hoogstpersoonlijk NAC Breda uit het bekertoernooi te knikkeren. De Groot zal zich de komende dagen ongetwijfeld nog eens achter oren krabben. Op zondag zat hij nog in Australië, waar een avontuur bij de Newcastle Jets op een mislukking was uitgelopen. Drie dagen later – en pakweg 20.000 kilometer verderop – loopt hij als speler van Go Ahead Eagles vooraan in de polonaise na de sensationele zege op Eredivisionist NAC Breda.
Het sprookje van De Groot begint in de tweede helft. Met rugnummer 18 maakt hij als vervanger van Sander Post zijn debuut voor de ploeg uit de Jupiler League. Hij kaatst een paar ballen, maar ziet vooral hoe NAC Breda de druk opvoert. Veel bruikbare ballen krijgt de aanvaller niet, maar opeens is hij daar. Vanuit een onmogelijke hoek kopt De Groot, na ruim een uur spelen, de verrassende 0-1 tegen de touwen. Het blijkt de voorbode van een bizarre tweede helft.
Want nog geen vijf minuten later is de blijdschap alweer veranderd in onbegrip. De Groot schudt met zijn hoofd als scheidsrechter Jan Wegereef naar de stip wijst. De doelpuntenmaker probeert in zijn eigen zestienmetergebied Edwin de Graaf de bal te ontfutselen, maar komt net te laat. Hij raakt de voet van de NAC-aanvoerder, die gewillig naar de grond gaat. Penalty. Donny Gorter faalt niet en schiet beide ploegen weer op gelijke hoogte: 1-1.
Erop-en-erover, zo lijken de NAC spelers tegen elkaar te zeggen. De thuisploeg vergeet alleen rekening te houden met één man: Donny de Groot. Nog geen drie minuten na de gelijkmaker toont de spits zijn klasse, als hij met de rug naar het doel de bal krijgt ingespeeld. Met een fraaie voetbeweging stuurt hij eerst Kurt Elshot het bos in, om vervolgens koel binnen te schuiven. Juichend loopt hij naar uitvak, waar de verbaasde Eagles-supporters elkaar om de nek vliegen.
Als het eindsignaal klinkt is de sensatie compleet. Go Ahead Eagles plaatst zich voor het eerst sinds 1981 voor de halve finale van de KNVB beker.

 
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response .
Site Meter