Promoveren naar de Eredivisie is zomaar mogelijk

Als we in het kantoor van Andries Ulderink het lopende seizoen en de toekomst van Go Ahead Eagles doornemen, verschijnt er ineens een briefje onder de deur. 'De Verlosser, De Redder' staat er met vette uitroeptekens te lezen. De ogen van de oefenmeester en technisch manager beginnen te glinsteren. "Mooi hé," zegt hij. Niet omdat hij het eens is met de tekst, maar omdat het kattebelletje de sfeer tekent waarin momenteel wordt gewerkt bij Go Ahead Eagles.
Er zijn twee verdachten: P.B. en M.O. waarbij Ulderink het op laatsgenoemde houdt. Paul Bosvelt en Marc Overmars zijn van een generatie die nog blijft hangen na een training. Ze vechten met keu en ballen een tweestrijd uit op het groene laken, waarbij Paul Bosvelt iets meer finesse laat zien.
Twee uur eerder staat het duo nog met Ulderink op het veld achter De Adelaarshorst. De technische staf kan in alle rust werken, er is slecht één toeschouwer. Het blijft een mooi gezicht, Overmars en Bosvelt gedreven door clubliefde terug op het oude nest. Michel Boerenbach ontbreekt vanwege een cursus, maar normaal staat er 1337 competitieduels aan ervaring op het trainingsveld van Go Ahead Eagles. Het trio dat ook zou kunnen werken bij vroegere werkgevers als Ajax, Arsenal, Barcelona, Feyenoord, SC Heerenveen en FC Twente wil de club waar ze het voetballen hebben geleerd helpen iets van de glorie van weleer terug te krijgen.

Het is alweer dertien seizoenen geleden dat Go Ahead Eagles uitkwam in de Eredivisie. En dat doet pijn. Maar inmiddels heeft het cynisme en sarcasme plaatsgemaakt voor hoop en enthousiasme. Want als zelfs winnaars als Overmars en Bosvelt iets in Go Ahead Eagles zien, dan moet het haast wel de goede kant op gaan, zo is de opvatting.
"Als je wint, is de sfeer altijd beter," relativeert Ulderink de prestaties van zijn team. Vorig seizoen klonk het 'Ulderink rot op' nog in De Adelaarshorst. "Maar ik heb altijd gedacht dat we het hier voor elkaar zouden krijgen. Het had alleen tijd nodig. Dit seizoen heb ik vanaf dag één het gevoel gehad dat het goed zat met deze groep. We weten precies wat voor voetballers en vooral ook wat voor mensen we hebben binnengehaald. Daarop hebben we ook een beetje geselecteerd, alle spelers willen graag en ze zijn bereid hard te werken om een gezamenlijk doel te bereiken. De grootste winst is dat iedereen die genoegen moet nemen met een rol als reserve, wil vechten voor zijn plaats. Vorig seizoen hadden we nog spelers, zelfs van naam, die het niet zo erg vonden als we een keer verloren. Het enige dat ik mezelf kan verwijten is dat we niet eerder afscheid van bepaalde jongens hebben genomen. Het grappige is wel dat we nu tot de conclussie komen dat er wel eentje met een grote bek tussen mag lopen. Daarom is het goed dat Paul Bosvelt erbij is. Michel en ik zijn toch wat rustiger. Paul kan met een opmerking of een geintje toch even iets teweegbrengen. Dat is belangrijk."

Het tekent Ulderink dat hij sterke mannen als Bosvelt, Boerenbach en Overmars naast zich duldt. "Deze mannen hebben de spelers echt wat te vertellen, het gaat altijd over inhoud", zegt de oefenmeester. "Het is niet alleen een knipoog en een glimlach, de spelers luisteren echt omdat ze wat te vertellen hebben. Kijk eens hoe jongens als Remko Pasveer, Maikel Kieftenbeld, Wout Droste en Halil Colak zich ontwikkelen. We zijn er als technische staf in geslaagd deze jongens beter en constanter te maken. Bovendien is het voor mij erg prettig dat ik geen ja-knikkers naast me op de bank heb. Het komt best voor dat Paul en Michel het met elkaar oneens zijn over een tactische oplossing, geweldig toch. Vanuit de discussie worden de juiste keuzes gemaakt. Het gebeurt altijd op basis van inhoudelijke argumentatie."
Go Ahead Eagles heeft voor dit seizoen ingezet op kwaliteit en niet op kwantiteit. Het maakt de club uit Deventer ook kwetsbaar als er spelers geblesseerd raken. Het nieuws over topscorer Koen van der Biezen komt keihard aan. De spits heeft zijn knie verdraaid in het duel met AGOVV Apeldoorn en op woensdag komt het nieuws dat Van der Biezen de kruisband in zijn linkerknie heeft ingescheurd of afgescheurd. Het seizoen is voorbij voor de Brabander die toch al goed was voor zeven goals. Ook aanvoerder Marco Parnela (bovenbeen) en rechtsbuiten Patrick Gerritsen (gebroken middenhandsbeentjes) zijn nog wel een paar weken uit de roulatie.

"Erg vervelend natuurlijk," zegt Ulderink. "Maar dit is voetbal. Deze week vroegen mensen binnen de club en de media aan mij of we nu versterkingen gaan halen. Ik hou niet van dat opportunisme. We doen niks, ik heb het volste vertrouwen in de spelers die er kort achter zitten. Sander Post en Robert Maruanaya krijgen nu de kans. Neemt niet weg dat we in de winterstop eventueel wat kunnen doen, dat is me vorig seizoen goed bevallen. Spelers krijgen de kans aan de club en de werkwijze te wennen. We willen met z'n allen ergens naartoe en daar zoeken we spelers bij, dat is hoe het hoort te gaan. En we zijn hard op weg naar het uiteindelijke doel. Want ik durf best te zeggen dat dit elftal zomaar kan promoveren naar de Eredivisie. ALs iedereen fit is, staat er een team dat zeer moeilijk te verslaan is. Daarom zijn we nu al bezig met twee sporen, Eerste Divisie en Eredivisie. We willen niet worden verrast, dat gebeurt clubs te vaak."

 
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response .
Site Meter