Een clubrecord voor Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles heeft een nieuw clubrecord in handen. Niet eerder slaagde de club uit Deventer erin de eerste vijf competitie wedstijden winnend af te sluiten. Afgelopen vrijdag versloeg de ploeg van trainer Andries Ulderink Fortuna Sittard.
En passant nam de club alscheid van voorzitter Hans de vroome, de man die ervoor verantwoordeiijk is dat er überhaupt nog betaald voelbal wordt gespeeld in De Adelaarshorst.
Hans de Vroome kreeg voor de wedstrijd legen Fortuna Sittard een groots afscheid. De fanatieke B-side ontvouwde een metershoog spandoek met zijn beeltenis erop en de nieuwe preses Edwin Mulder speak over 'de redder' van de club: En dat is feitelijk juist, want de scheidende voorman voelde zich verantwoordelijk voor de financiële puinhopen die Martien Vreijsen zeven jaar geleden achterliet.
De Vroome stak veel tijd, geld en energie in de club, saneerde waar hij kon en maakte het zieke Go Ahead Eagles samen met de aandeelhouders - onderwie Paul Bosvelt, Marc Overmars en Henk ten Cate - weer beter. De Deventer club behoort inmiddels tot de gezondste bvo's van Nederland.
Al klinkt dat wellicht gek, want de begroting werd voor dit seizoen met 500 duizend euro teruggeschroefd naar drie miljoen euro en de jeugdopleiding werd afgestoten. Maar Go Ahead Eagles staat er goed op. Bovendien gingen liefst elf clubs in de Jupiter League omlaag in budget, een logisch gevolg van de economische recessie en de dalende tv-inkomsten.
Bij de Eagles wordt realisme gepredikt en dat zorgt dit seizoen voor rust en duidelijkheid in de organisatie. Directeur Hans van der Zalm vertrok en daarmee was meteen het spanningsveld op de kantoren in Deventer weg. Hagenaar Van der Zalm stak zijn overigens vaak goede visie niet onder stoelen of banken, iets wat hem door De Vroome niet altijd in dank werd afgenomen.
Het zorgde voor tweespalt op de werkvloer. De functie van directeur wordt voorlopig niet opnieuw ingevuld. Het trio Mulder (algemene zaken en commercie), Bert Doomebos (algemene zaken) en Ulderink (technische zaken) zorgt met korte lijnen nu voor de dagelijkse operationele leiding.
Zowel sportief als organisatorisch gaat het goed met Go Ahead Eagles, al wordt het nu ook tijd om het beleid voor de toekomst uit te stippelen en die ook snel kenbaar te maken. De teruggang in sponsors moet worden gestopt en met een heldere vlsie moet duidelijk worden hoe de club het gat richting de top van de Eerste Divisie en onderkant Eredivisie denkt te verkleinen.
Maar de brief die enkele bezorgde businessclubleden onlangs naar het bestuur stuurden, was volkomen misplaatst. Ze wilden een raad van advies oprichten, die voortaan de bestuursleden zou benoemen en ook de jaarcijfers zou controleren. Marc Overmars sprak terecht van 'een dolksteek in de rug; de commissaris en assistent-trainer sprak zelfs van 'een coupe;
De timing van de brief kon niet beroerder nu de prestaties op het veld niet beter kunnen. Als je vijf duels op rij wint en in beginsel geen titelkandidaat bent, wordt al gauw gezegd dat de club boven haar stand leeft. ln het geval van Go Ahead Eagles is het de vraag of dat zo is. Ulderink beschikt over een uitgebalanceerde selectie die hij helemaal zelf heeft kunnen samenstellen. Daarom is dit ook het examenjaar van de trainer.
Wat opvalt, is dat de spelersgroep - alle stoorzenders zijn verwijderd - uitpuilt van stabiele jongens die hard willen werken. Dat werd legen Fortuna Sittard - 2-0 door doelpunten van Koen van der Biezen en Marco Pamela - nog maar eens duidelijk. Met Remko Pasveer heeft Go Ahead Eagles een uitstekende doelman en achterin staat de organisatie met Dave Bus, Marco Parnela, Jonathan Vosselman en Wout Droste als een huis.
Voorin heeft het team in Halil Çolak en Patrick Gerritsen zeer sterke vleugelaanvallers en met Koen van der Biezen is er een echte afmaker. Daarachter zorgen Kari Arkivuo of Timon van Leeuwen voor de creativiteit, terwijl het jeugdige
enthousiasme van de zeergedreven Malkel Kieftenbeld en de ervaring van Jordy Zuidam zorgen voor balans op het middenveld. Minstens zo belangrijkis de rol van de reserves die a) geen verslechteringzijn als ze op het veld komen en b) geen amok maken als ze geduld op de bank moeten opbrengen.
Bovendien is het voor de spelers heerlijk werken met de ex-profs Marc Overmars, Paul Bosvelt en Michel Boerebach. Er zit veel voetbalervaring in de technische staf en Ulderink heeft er geen enkel probleem mee dat hij sterke mannen naast zich moet dulden. Go Ahead Eagles heeft de achtste begroting in de Jupiler League en is alleen daarom al geen kampioenskandidaat. Maar als de club verstoken blijft van veel blessures en koopzieke Eredivisieclubs, kunnen er dit seizoen mooie dingen gebeuren in Deventer.

 
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response .
Site Meter