De weg naar het nieuwe elftal

Go Ahead Eagles heeft niet echt een rustige voorbereiding achter de rug. Een overzicht van een merkwaardige start, zelfs voor de rommelige tijden die het voetbal nu eenmaal kent.

Twee jaar nacompetitie
De Go Ahead Eagles uit Deventer voetballen nu alweer een jaartje of tien in de eerste divisie, tegenwoordig Jupiler League geheten. Een paar jaar geleden was de club bijna failliet en met veel moeite en veel voorzichtigheid zijn de schulden verleden tijd en is de club financieel gezond. Langzaam aan richt de club zich dan ook omhoog, en dit voetbalseizoen hebben ze de op drie na hoogste begroting van de Jupiler League. Dat betekent dat er toch wel het een en ander verwacht wordt. De afgelopen twee jaar haalde de club de nacompetitie maar in het knock-out systeem waren ze beide jaren direct kansloos. Velen hopen in voetbaljaargang 2008/2009 op meer.

Moeizame zoektocht naar keeper en centrumspits
Mike Snoei moest in het voorjaar als trainer het veld ruimen, omdat de Eagles na een redelijke eerste seizoenshelft een rampzalige tweede helft doormaakten. Andries Ulderink werd de nieuwe trainer, die kon het tij nog niet meteen keren maar in overleg met het bestuur (en bestuurslid technische zaken Marc Overmars) maakte hij wel een schema op van waar de club qua spelers tekort kwam en waar het anders moest. Moeliker zou niet langer eerste doelman zijn, en ze hadden een ander type centrumspits nodig dan Sjoerd Ars, die de afgelopen twee jaar clubtopscorer was, vooral te danken aan intikkertjes en strafschoppen. De centrumspits moest een aanspeelpunt zijn, en spelers om hem heen moesten van zijn balvastheid kunnen profiteren. De keeper zou eerst Pasveer worden van Heracles, toen toch weer niet, omdat Heracles ineens besloot door te willen met hem, toen toch weer wel, al was het nu op huurbasis. Moeliker is de hele voorbereiding geblesseerd geweest waardoor er geen sprake was van een concurrentiestrijd. Voor de centrumspits positie werd de Zweed Matthias Ranegie aangetrokken, die bleek echter geblesseerd waardoor er geen contract getekend werd. Twee weken voor de start van de competitie ging hij terug naar Zweden, een paar weken later weer terugkerend in een poging alsnog een contract te krijgen. Sjoerd Ars was een paar dagen daarvoor vertrokken naar RBC, en zo zat Go Ahead Eagles feitelijk zonder centrumspits. De club wilde niet overhaasten, goed zoeken, en zou het proberen met eventueel vleugelspeler Ahahaoui als centrumspits of jong talent Rence van der Wal. Beiden kregen een keer de kans, van der Wal scoorde in het tweede duel.

Alle ballen op Post!
Daags na het debuut kopte dagblad De Stentor dit al. Sander Post, Nederlandse naam maar een speler uit Estland, werd bliksemsnel gecontracteerd. Na twee duels was de conclusie dat er echt geen goede centrumspits was en dat er haast gemaakt moest worden met het zoeken naar een nieuwe. Ulderink bezocht een wedstrijd in Estland, keek naar een andere speler, maar zag Post aan het werk. Twee dagen later trainde Post al mee in Nederland, donderdags tekende hij een huurovereenkomst. Post is een beer van 1.99 die zeer kopsterk is en ook balvast. Daarmee is de noodzaak voor de club om met goede vleugelspelers te spelen nog groter geworden.

Vleugels komen, vleugels gaan
Aan het begin van het seizoen leken daar geen problemen te zijn op de vleugels. Een paar weken verder echter: Halil Colak kuitbeen gebroken, Jeffrey Vlug rode kaart, Dominique van Dijk ongelukkig bij de Eagles en vertrokken naar Volendam. Het aantal vleugelspelers daalt zienderogen. De Eagles haalden daarop snel Geoffrey Knijnenburg weer terug naar Deventer, hij speelde een jaar bij ADO en daarvoor ook bij de Eagles, en heel Deventer hoopt dat Marc Overmars enigszins fit blijft; samen met Sander Post moet en zal hij het geheime wapen vormen. Overmars was even wereldnieuws: vier jaar nadat hij stopte, begon hij weer opnieuw bij de Eagles. Niet voor het geld, want hij hoort volgens tijdschrift Quote bij de 500 rijkste Nederlanders. Overmars is een clubman, en zit al een paar jaar in het bestuur. Nu laat hij ook op deze manier zijn clubliefde zien.

 
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response .
Site Meter